Kiwanis Club Galati - Proiectul Francofonia 2020

Francofonia 2020 – Încă o acțiune reușită pentru copii sub egida Kiwanis Club Galați

Francofonia 2020 - Încă o acțiune reușită pentru copii sub egida Kiwanis Club Galați

Kiwanis Club Galati - Proiectul Francofonia 2020

 

Ne bucurăm că am reușit și anul acesta să oferim copiilor studioși care au obținut rezultate foarte bune la concursul ”Francofonia” organizat de asociația noastră, Kiwanis Club Galați

”Francofonia” este unul din proiectele noastre de suflet, pe care ne străduim să-l organizăm în fiecare an, și constă în încurajarea copiilor din medii defavorizate să-și dezvolte cunoștințele de limba franceză prin conceperea unor eseuri pe o temă anunțată.

Fideli crezului nostru de a ”servi copiii lumii”, am conceput acest proiect pentru a da un impuls suplimentar în educația acestor copii și a le crește șansele pentru un viitor profesional mai bun.

În mod obișnuit, ”Francofonia” oferă ca premiu primilor trei clasați o recompensă constând într-o excursie în Franța, iar celorlalți copii participanți, clasați pe locurile următoare, premii în bani. Anul acesta programul prevedea o excursie de o sătămână în Franța la gazde alese cu sprijinul clubului nostru partener, Kiwanis Club Monaco. Din păcate, din cauza pandemiei SARS-Cov2, am fost nevoiți să modificăm premiul de anul acesta, dar am dorit totuși să oferim acestor copii care s-au străduit la învățătură câteva clipe frumoase de relaxare alături de premiul de participare la concurs.

Astfel, cu sprijinul a trei dintre membrele Kiwanis Club Galați, doamnele Elena Dobrin, Valeria Tudosă și Georgeta Praisler, copiii au participat la o un sejur la munte, în Azuga și în localități din zonă, cu activități tematice, drumeții pe trasee montane și vizite ale unor frumoase locuri încărcate de istorie și pitoresc.

Dar să dăm cuvântul doamnei Elena Dobrin, profesor de georgrafie la Liceul Teoretic ”Dunărea” cea care reușit să facă o relatare entuziastă a celor petrecute în excursie precum și a poveștilor de viață a unora dintre copiii în sufletele cărora sperăm că am sădit un crâmpei de lumină, bucurie și speranță:

”Bună ziua! Acum că s-a încheiat programul dedicat laureatelor concursului de eseuri în Limba franceză, în timp ce-mi reintru în ritmul vieții casnice, gândul îmi persistă la zilele petrecute cu copii, pe munte. Vreau să subliniez/sintetizez, câteva dintre trăirile acestor zile și, chiar, câteva concluzii:

1. De la bun început am fost marcată de poveștile de viață ale celor două fete: Katia Sandu, o adolescentă cu suflet uriaș, crescută de mătușa ei, neavând nici mamă, nici tată, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Al. I. Cuza, Galați, iar Georgiana Diana Boșca, de asemenea, elevă a aceluiași colegiu, în clasa a XII-a, provenind din loc. Tudor Vladimirescu, jud. Galați, ajutorul de bază al părinților săi în gospodărie, chiar astăzi devenind majoră. Ambele fete mai merseseră câte o singură dată, într-o tabără școlară, în clasele primare, la Lepșa sau o altă stațiune asemenea. Niciuna dintre fete nu au avut ocazia de a petrece vacanțe la munte/mare cu familia, din fragedă pruncie;

2. Grupul a mai fost compus și din Ioana Tudosă, mezina grupului, și doi băieți: copilul meu, Dobrin Ionuț, bursier Kiwanis și principalul meu liant pentru închegarea grupului, cel care a devenit repede un sprijin la drum lung pentru colegii neexperimentați, model pentru aceștia (scuze dacă par lipsită de modestie, dar, chiar așa a fost!), și Alexandru Crăciun, colegul lui Ionuț atât la școală cât și în echipa de șah, alipit grupului fiind motivat de dorința de a urca și el pe munte cu noi;

3. Copiii au primit extrem de bucuroși și de interesați, absolut tot ce li s-a oferit (de la traseele pe munte, la plimbarea prin Brașov, la experiențele unicat, pentru majoritatea lor, în mersul cu telescaunul, telecabina și telegondola, dar, mai ales, la surprizele constând în cărți alese personal și personalizat de către doamna Tudosă, bijuterii oferite de doamna Praisler și alte câteva cadouri ce au facut ca ultima seară petrecută la Azuga să fie una festivă, extrem de fericită;

4. Nimic nu ar fi fost dacă doamna Tudosă nu ar fi existat: nici concursul de Francofonie, nici selecția acestor fete minunate, nici atmosfera caldă, ca-ntr-o familie, pe parcursul acestei săptămâni! Personal, simt prezența doamnei ca o prezență a mamei mele! Vă mulțumesc, doamna Tudosă!

5. Cele mai calde mulțumiri i le-am rezervat doamnei Praisler care, efectiv m-a răsfățat și mi-a arătat ce înseamnă să fii o gazdă perfectă! Clipe tihnite, precum cele petrecute în compania acestor două mari DOAMNE din clubul nostru, seara la întoarcerea de pe traseele montane, nu cred că aș mai putea trăi! Cât despre "plaja" din balcon, cu privirea la Releul Coștilei și la Crucea Eroilor de pe Caraiman, nu-și poate găsi un egal! Pentru toate acestea, din nou, MULȚUMESC doamnei Praisler, gazda noastră perfectă și MULȚUMESC doamnei Tudosă, mama mea de la Azuga!

P.S. Azi are loc petrecerea de majorat a Georgianei Dianei Boșca. La inițiativa Katiei, băieții s-au mobilizat, au cumpărat un cadou și au plecat cu trenul către Tudor Vladimirescu, să-i facă fetei noastre majore o frumoasă surpriză! I-am cerut lui Ionuț poze. Sper că le va face... Încerc să fac o selecție de poze mai relevante, cu momentele cheie ale acestei săptămâni, cu mențiunea că, în seara festivă toate telefoanele ce ar fi putut face poze, erau descărcate... (scuze că nu am știut a scrie mai scurt, mai concis, căci, așa cum spuneam, impresiile sunt multe și puternice!)

Iată și care a fost programul excursiei oferite ca premiu al ”Francofoniei” de către Kiwanis Club Galați, tot în relatarea colegei noastre, Elena Dobrin

Prima zi a fost rezervată unei drumeții la Cascada Urlătoarea. Traseu de la Gara CFR Bușteni - Halta Poiana Țapului.

Ziua a doua se anunță ploioasă, drept pentru care ne-am gândit să renunțăm la traseul montan din program și să vizităm Brașovul.
Francofonie în Pandemie și în ploaie la Brașov. Prima parte a zilei a presupus nori și ploi mocănești, care ne-au permis, totuși, vizitarea Catacombelor Brașovului, a Turnului Negru și a Turnului Alb de unde am avut frumoase perspective asupra centrului vechi al cetății, în care, dominantă este Biserica Neagră.

Kiwanis Galati - Francofonia 2020 vizita la Brasov

Următorul obiectiv a fost Școala Romănească din Șchei (nu ratez o astfel de vizită nici dacă merg singură la Brașov!), unde am vizitat nu doar clasa veche de 200 de ani, din timpul lui Anton Pann, ci și Muzeul de carte veche studiată de neobositul preot-lingvist Vasile Oltean. Biserica Sfăntul Nicolae și cimitirul învecinat sunt ele însele obiective turistice, și am păstrat pentru final, un moment de reculegere la mormantul lui Nicolae Titulescu, aflat în curtea bisericii.

În drum spre Piața Sfatului, am intrat pe poarta Ecaterina și, bineînțeles, n-am ratat nici Strada Sforii (a treia cea mai îngustă din Europa).

Prânzul, ceva mai întârziat, ne-a găsit la o terasă în Piața Sfatului (atât de pustie la început de iulie, încât părea de nerecunoscut!), unde, adăpostiți sub umbrele, am ascultat ropotele a 3 ploi torențiale, succesive, ce formau șiroaie pe la picioarele noastre și prin toată piața. Masa grozavă (La Ceaun), chelnerii atenți dar în pragul disperării căci n-au clienți! Cărtureștii ne-au îmbiat la cumparaturi și, în același timp, ne-au adăpostit de cea din urmă ploaie a zilei, după care am luat trenul spre Azuga, destinația noastră.

Ziua a III-a ar putea fi intitulată "Botezul muntelui". Cele două laureate ale concursului de Francofonie, inițiat de Kiwanis Club Galați acum 20 de ani, Georgiana Diana Boşca și Katia Sandu, împreună cu ceilalți 3 membri ai echipei noastre (Ionut Dobrin, Alex Craciun și Ioana, mezina grupului), au mers, în majoritatea lor, pentru prima dată pe un traseu montan. Am ales pentru această ocazie drumul de la Clăbucet-Plecare (Telescaun Predeal), spre Cabana Susai. Așa cum avem cu toții pe retină acest drum, ar fi trebuit să fie aglomerat. Nu și acum! Pustiu pe drum (doar 2 drumeți ne-au dat binețe), pustie și cabana!

Francofonia 2020 - Kiwanis Galati - drumetie pe muntePentru că membrii grupului s-au comportat frumos la drum, am purces în direcția Piatra Mare, drum prin pădure, la adăpost de vântul rece ce sufla după ziua anterioară ploioasă. În Coada Pietrei Mari, în Poiana Stânii, am coborât spre Canionul Tamina, Cascada Tamina, fosta Cabana Tamina și, în final, spre Timișul de Sus. Planul era să luăm un tren din Halta Timișul de Sus, doar că noi ajunsesem cu cca 2 ore mai devreme decat ora trenului. La vila Gil (sâc!), am gâsit hârșoveni dornici să ne ducă acasă cu mașina, gratis! Mulțumim, băieți!

Ziua a IV-a a programului oferit laureatelor din acest an, al concursului de Francofonie organizat de Kiwanis Galați, Georgiana Diana Boşca și Katia Sandu. Pe platoul Bucegilor, urcarea a avut loc cu mașina până la Piatra Arsă, de unde a început traseul nostru spre Cabana Caraiman, Cabana Babele, Sfinxul, Vf. Omu și retur cu o deviere spre Releul Coștilei. Copiii (cele două fete francofone, împreună cu Ionut Dobrin, bursier Kiwanis, și Alex Craciun), deși obosiți după drumeția anterioară, s-au bucurat de o zi absolut superbă, însorită (chiar prea însorită, dacă mă întrebați), au mers excelent, s-au bucurat nespus de absolut tot ce au văzut! Am fost foarte fericită să am o astfel de formație la drum!Kiwanis Galati - excursie munte Francofonia 2020

Coborârea, printr-un concurs de împrejurări (nu așa gândisem inițial), am făcut-o cu Telecabina de la Babele. Pandemia a impus ca nr. maxim de călători să fie de 10 într-o cabină, așa că, o coadă ce nu părea să fie mare, s-a dovedit a fi o așteptare de cca 4 ore... Tot răul spre bine: în acest fel, copiii au putut să admire valea Jepii Mici și să trăiască prima lor experiență (pentru majoritatea dintre ei), a călătoriei cu Telecabina.

Sosirea la pensiune, în Azuga, nu a reprezentat și finalul zilei căci, doamnele Tudosă și Praisler ne-au rezervat surpriza unei seri festive, soldată cu premii constând în cărți pentru toți copiii, cumpărate de doamna Tudosă, bijuterii pentru fete, de la doamna Praisler și alte cadouri pentru fete, mai ales că Diana se află la vârsta majotatului pe care urmează să o împlinească în doar 2 zile!

Ultima zi din programul organizat de Kiwanis Galați pentru laureatele concursului de Francofonie, Katia Sandu și Georgiana Diana Boşca. Am ținut să admirăm abruptul prahovean al Bucegilor, pentru o ultimă dată, înaintea plecării către casă! Am urcat cu echipa de juniori pe culmea Munților Baiului, cu Telegondola Azuga.

În acest fel, fetele francofone au reușit să experimenteze și acest tip de transport, după ce, cu câteva zile anterior, au mers cu Telescaunul Predeal și cu Telecabina Bușteni. Dimineața de azi a fost foarte însorită așa că perspectiva asupra Bucegilor ne-a încântat sufletele! Întoarcerea spre Azuga am facut-o pe traseul albastru de cicloturim montan, drum ce trece pe la Păstrăvăria Limbășelu.

În a doua parte a zilei, după un prânz gustos la Pensiunea Căprioara și după predarea camerelor, am luat calea Sinaiei unde, desigur, am văzut Cazinoul, Mânăstirea Sinaia și cavoul lui Take Ionescu.

 

Iată deci încă o misiune în slujba copiilor îndeplinită de Kiwanis Club Galați. Rămânem cu sentimentul împlinirii că am oferit unor copii o mică bucurie și că i-am încurajat pe drumul studiului și al devenirii ca oameni. Ne dorim ca în fiecare an să oferim o șansă cât de mică acestor copii, pentru că este atât de multă nevoie de șanse în jurul nostru.

Iar dacă cele de mai sus te-au mișcat și ai vrea să acorzi și tu o șansă la viață mai bună copiilor care au nevoie de ea, nu trebuie decât să ne contactezi, să te alături clubului nostru și să te implici în acțiunile noastre. Cu siguranță vei simți că binele făcut azi va da roade bune mâine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top