3 motive care te vor face să vrei să donezi pentru a face un bine celor aflați în nevoie
Donațiile către diverse cauze caritabile de care îți pasă îi ajută nu doar pe cei pe care îi ajuți dar pot avea efecte benefice serioase chiar și pentru tine. Milioane de oameni din întreaga lume donează regulat pentru a susține cauzele în care cred, dar și pentru efectele pozitive asupra vieților lor personale.
Fie că oferi sprijin emoțional pentru cei dragi, că îți oferi voluntar timpul pentru a ajuta o asociație sau că faci donații în bani, produse sau servicii, există mai multe moduri de a te bucura de efectele asupra sănătății pe care generozitatea le are decât de a merge la o sesiune de cumpărături. Donațiile către organizații de caritate te fac să te simți bine dar, în același timp îți ridică și nivelul de sănătate fizică si bunăstare mentală.
Prin urmare, de ce este atât de benefic să donezi?
1. Donațiile te fac să te simți bine și împlinit
Gândul că eforturile tale îi ajută pe alții este extrem de energizant și te poate face să te simți mai fericit și mai împlinit. A dona este un act de altruism. Dacă ai puterea și posibilitatea de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie și chiar o faci, acest mod de acțiune îți va oferi un nivel mai mare al satisfacției personale.
De exemplu, în loc să cumperi un cadou scump cuiva care, probabil nu-l va folosi decât o scurtă perioadă de timp, ai putea dona o parte din acei bani unei organizații caritabile în numele persoanei dragi iar acesteia să-i oferi un cadou cu o valoare mai mult simbolică. Ca rezulat, vă veți simții cu toții mai bine știind că cineva în nevoie a avut un ajutor nesperat din partea voastră.
2. O stare de spirit pozitivă si reducerea stărilor depresive
Nivelele pozitive de stimă de sine și auto-valorizare rezultate în urma unor acte de binefacere îți aduc stări de spirit pozitive și efecte benefice asupra sănătății. Cercetarile în domeniul psihologiei au identificat o legătură între actul de a face o donație și o activitate crescută în zona creierului responsabilă de stimulii plăcerii. Ceea ce ne duce cu gândul la vechea zicere care ne arată că este mult mai bine să dai decât să primești.
Aceste efecte pozitive stimuleaza zonele din creier asociate cu sentimentele de bucurie pe care le ai atunci când mănânci ceva bun, faci sport, sau ești îmbrățișat de cineva drag. Diversele reacții chimice din această zonă pot conduce la un model de îmbunătățire a sănătății mintale și a stărilor de bine.
Deci, dacta viitoare când simți că ai o zi proastă și ai nevoie de ceva care să-ți ridice moralul, gândește-te că poți face o zi mai bună cuiva care se luptă cu diverse lipsuri. Cu siguranță te vei simți mai bine și tu.
3. Poți face o diferență
Darul altruismului este ca un circuit. A dărui înseamnă a primi, iar generozitatea este contagioasă. Așa că data viitoare când te gândești la binele tău, amintește-ți de efectele pozitive asupra sănătății tale aduse de activitatea de a dărui celor aflați în lipsuri și nevoi. Dar ia în calcul și contribuția pozitivă pe care acțiunea ta o are asupra unei lumi mai bune.
Așa că de ce nu ai face o donație cât de mică, de exemplu unor copii studioși cărora le lipsește o bază materială penru o viață un pic mai bună. Dă-le o mică șansă și poate că actul tău de acum vă avea efecte extraordinare în viitor prin șansa la educație pe care ai acordat-o.
În concluzie, iată cele câteva avantaje pe care le poți avea cu ușurință ajutând pe cei din jur. Dacă cele de mai sus te-au inspirat și ai vrea să ajuți prin orice mijloace, noi te putem îndruma. Tot ce trebuie să faci, este să iei legătura cu noi, Asociatia Kiwanis Club Galați și îți vom explica pe larg proiectele de caritate la care poți și tu contribui.